vrijdag 7 november 2014

Materialisatie schetsen

Een groot deel van de oplossingen zijn schetsmatig vastgelegd. Zaken zoals maatvoeringen en krachtenberekeningen zijn op A3 getekend. Ook het zoeken naar oplossingen voor technische verbindingen en dergelijke zijn op deze manier behandeld. Vooral de vrijheid om snel en eenvoudig wijzigingen aan te brengen is wat het schetsen efficiënt maakt tegenover bijvoorbeeld een CAD programma. Het is daarom een belangrijk onderdeel in elke fase van het ontwerpproces. Nadat het zeker is dat alle punten goed genoeg zijn uitgewerkt kan de vertaalslag gemaakt naar 3D modellen en 2D werktekeningen. DD2 & DD4 wil ik aantonen, zie hieronder de tekeningen.

donderdag 6 november 2014

2D tekeningenpakket

De maatvoering, toleranties, materialen en dergelijke zijn vastgelegd in het 2D tekeningenpakket. Er is een samenstellingstekening gemaakt van de zitbank & prullenbak met daarop de referenties naar de werktekeningen per onderdeel. Tijdens het opstellen van de tekeningen is ook gelet op de verzorging van de rechter onderhoek. Deze post geld als bewijslast voor DD2. Zie hieronder de tekeningen.

Eindpresentatie

Op donderdag 6 november 2014 zijn de eindpresentaties van het straatmeubilair project voor Domburg gehouden. Elke student heeft hiervoor presentatieposters gemaakt. In vijf minuten is "to the point" het gematerialiseerde ontwerp aan de opdrachtgever gepresenteerd. Het beoordelende docententeam heeft achteraf samen met de opdrachtgever de feedback uitgesproken over het ontwerp. Op mijn ontwerp is positief gereageerd, met name op de visualisaties. Er waren achteraf weinig vragen wat mag duiden op een duidelijk verhaal. De presentatieposters zijn hieronder te bezichtigen. Hiermee wil ik DD4 bewijzen.

Materialisatieverslag

De laatste documentatie van het project vindt plaats in het materialisatieverslag. Dit stuk bevat informatie over de analyses, resultaten en conclusies die zijn gemaakt deze fase. Hieronder staat een puntsgewijze opsomming van de onderdelen in het document.

  • Optimalisatie van het ontwerp
  • Werking
  • Mens - product interactie
  • Veiligheid [FMEA]
  • Constructie
  • Productietechniek & materiaalkeuze
  • Producenten & leveranciers
  • Modulariteit
  • Standaardisatie
  • Design for Assembly tabellen
  • Make or buy beslissingen
  • Vormfamillie
  • Indicatie van de fabricage kostprijs
  • Toetsing aan het programma van eisen & wensen
Het verslag is via de onderstaande link te downloaden. DD2 t/m DD4 wil ik bewijzen met dit bericht.  

Constructie rekenmodellen

Om de technische haalbaarheid van het ontwerp te kunnen bepalen zijn rekenmodellen op gebied van constructie in excel gemaakt. Deze tabellen hebben geholpen bij het bepalen van materiaalsoorten en de materiaaldikte. Doordat de parameters zoals maatvoering van bepaalde modellen direct aan te passen zijn in excel ontstaat snel de duidelijkheid of het materiaal over de vloeigrens gaat of niet. De rekenmodellen zijn via de onderstaande link te downloaden. Met dit bericht wil ik DD2 & DD3 aantonen.

zondag 19 oktober 2014

Concept presentatie

Vrijdag 17 oktober 2014 zijn de conceptpresentatie gegeven voor de opdrachtgever en docent begeleiders. Hiervoor hebben de studenten tweemaal een A1 conceptpaneel gemaakt waarop hun ontwerpen op zelf verklarende wijze gepresenteerd moeten worden. In een korte mondelinge toelichting van vijf minuten is de gedachtegang van de ontwerper overgebracht naar de opdrachtgever. De laatste heeft in de daarop volgende vijf minuten zijn feedback gegeven. Mijn persoonlijk ontvangen feedback luid als volgend:

De opdrachtgever vindt het keuzevoorstel duidelijk en gaat akkoord, integraal concept "Qbic Luxury" zal verder ontwikkeld worden in de materialisatiefase. De op het conceptpaneel getoonde lantaarns lijken alleen functioneel als sfeer verlichting. Voor straatverlichting kunnen additionele armaturen op modulaire wijze worden ontworpen. Voor de "Qbic Luxury" vuilnisbak is het de vraag of het handvat noodzakelijk is. Zonder handvat zijn de plaatsingsmogelijkheden rijker omdat geen richting meer word gegeven aan het product. De gelijkwaardigheid van de concepten is netjes uitgewerkt.

De bovenstaande informatie zal worden meegenomen naar de materialisatiefase. Dit bericht geld als bewijslast voor DD4 & DD5. Zie hieronder de conceptpanelen.

Conceptverslag

De theoretische onderbouwing is ondergebracht in het conceptverslag. In dit document staat een toelichting van de concepten op alle vier de kwadranten van het integraal zonnewiel. Zo is onder meer de ergonomische kant van het ontwerp belicht, de productie & materiaalkeuze, maar ook duurzaamheid en wetgeving ontbreken niet. Het keuzevoorstel a.d.h.v. het programma van eisen en wensen is toegevoegd in het laatste hoofdstuk. DD2 t/m DD4 wil ik bewijzen met deze post.

Conceptschetsen

Het aantonen dat de concepten haalbaar zijn staat centraal in de conceptfase. Voor de technische constructie en, indien verbeterbaar ook de vormtaal, zijn tekeningen op A3 geschetst. Door exploded views van elk product te maken wordt duidelijk uit welke onderdelen het bestaat en hoe de assemblage mogelijk kan verlopen. Exploded views zijn daarom ook een prima hulpmiddel voor het opstellen van DFA - schema's. Werkingsprincipes zijn tevens meegenomen in de schetsen. Omdat er in plaats van 3D modelleren in programma's zoals solidworks is gekozen om te schetsen, is er meer flexibiliteit in het aanpassen van de ontwerpen. Een snelle tekening produceren gaat vlugger dan het modelleren van een object. Met deze post wil ik DD2, DD3 & DD4 aantonen. Zie hieronder het tekenwerk.

vrijdag 3 oktober 2014

Keuzevoorstel

Aan het einde van de ideefase is het zaak een keuzevoorstel te maken omdat slechts twee van de vier integrale ideeën naar de conceptfase door mogen. Hiervoor is gebruik gemaakt van de keuzematrix. Deze afwegingsmethode is gekozen met uitgang van: Timmers, Jop. & van der Waals, Mirjam. (2012), Het ontwerpproces in de praktijk, Amsterdam: Pearson Education Benelux. In de matrix zijn alle punten uit het programma van eisen en wensen opgenomen waarop de integrale ideeën verschillen. Allen op die manier kan een duidelijke selectie worden gemaakt. Door een weegfactor toe te kennen wordt onderscheid gemaakt tussen de belangrijke en minder interessante eisen of wensen. Door vervolgens de integrale ideeën te toetsen a.d.h.v. de keuzematrix ontstaat een score. Deze score vormt samen met een schriftelijke motivatie het uitgangspunt voor de selectie. DD2, DD3 & DD4 wil ik bewijzen. Zie hieronder de uitwerking.

Integrale ideeën

De integrale ideeën zijn voortgevloeid uit de clustering van ideeschetsen. De productfamilies zijn op één a3 vel in perspectief gepresenteerd. Er is rekening gehouden met de tekenrichtlijnen voor ontwerpers. Voor elk integraal idee wordt ook een schriftelijke onderbouwing geleverd. Het resultaat bestaat dus uit vier verdedigbare ideeën. Er zijn ook aanvullende schetsen op productniveau bijgeleverd. Deze zijn echter opgenomen in het fysieke ideeverslag en staan daarom niet in dit bericht. Wat de volgende keer beter zou kunnen is het direct uitwerken van integrale ideeën op productniveau en daar een familie van te vormen. Dit levert meer detail informatie op. Hiervoor is een leerdoel opgesteld in mijn POP & PAP. Deze post geld als bewijslast voor DD2, DD3 & DD4. Zie hieronder de uitwerking.

Clusteren

Deze keer mag niet geclusterd worden via de standaard morfologische kaart. Hierdoor zijn de student ontwerpers geforceerd andere clustertechnieken te gebruiken. In mijn proces is gekozen voor het thumbnail clusteren wat bestaat uit het samenvoegen van schetsjes. Hiervoor zijn alle ideeschetsen aan de muur gehangen voor een globaal overzicht. De selectie is gemaakt op basis van vormtaal en functionaliteit. Door vervolgens verder te teken over de geclusterde ideeën ontstaat een richtingswijze voor integrale ideeën. Het clusteren via thumbnails is losser dan via de morfologische kaart waardoor extra ruimte overblijft voor andere creatieve insteken. Toepassing van deze lering kan in ieder ander schetsproces. DD2, DD3 & DD4 wil ik bewijzen met dit bericht. Zie hieronder de uitwerking.

Ideeschetsen

De ideefase is afgetrapt met het maken van (veel) ideeschetsen. Er is zo breed mogelijk ingegaan op de deelvragen uit de definitieve probleemstelling. Het tekenwerk is met de hand in blauw potlood, fineliner en marker uitgevoerd. Creativiteitstechnieken zoals associëren en het delen van tekeningen zijn toegepast. De ideatie vormt een goede basis voor een integraal idee. Daar waar nog informatie ontbreekt zal bij geschetst worden. Kennis uit de leerlijn vorm & functie is nuttig geweest voor het proces. Met deze post wil ik DD2, DD3 & DD4 aantonen. Zie hieronder de uitwerking.

dinsdag 30 september 2014

Workshop configuratiebeheer

Deze blogpost geld als bewijslast voor de workshop configuratie beheer. Het is aan de ontwerper om een product te creëren waarvan verschillende klantconfiguraties gemaakt kunnen worden op modulaire wijze.Het resultaat van deze opdracht, en wat er is geleerd, leest u op deze pagina. Dit stuk heeft daarom een informerende aard. De opdracht zal eerst worden behandeld met afsluitend een STARRT beschrijving van het leerproces.

woensdag 17 september 2014

Vorm & functie: vormcontrasten

In deze opdracht is het de bedoeling een vormcontrast te kiezen en er drie voorbeelden van te geven. Dit is in een duo uitgevoerd. Op het web is naar verschillende producten gezocht die een goed voorbeeld geven van een vormcontrast. Daarbij zijn argumenten gegeven waarom het product bij dat specifieke vormcontrast past. De voorbeelden zijn verwerkt in een powerpoint document. Dit is te downloaden via de onderstaande link. Ik heb geleerd vormcontrasten te herkennen en kan onderbouwen hoe een product een bepaald vormcontrast uitstraalt.

Vorm & functie: kijkopdracht

Als eerste opdracht voor de leerlijn vorm & functie was gevraagd drie afbeeldingen te kiezen en daaruit de hoofdvormen te onderscheiden. Vervolgens konden de vormen uit deze drie afbeeldingen samengevoegd worden in een vormstudie. Daarbij was het ook de bedoeling de vormen met elkaar te integreren. Ik heb geleerd hoofd -en detailvormen te herkennen en ze te integreren om zo tot andere vormconfiguraties te komen. Zie hieronder het resultaat.

vrijdag 12 september 2014

Analyseverslag

Het analyseverslag, onderdeel van de onderzoeksfase, was in de eerste twee weken geschreven. In dit document zijn onder andere de probleemschets en voorlopige probleemstelling te vinden. Doormiddel van onderzoek was antwoord gegeven op de centrale vraag met deelvragen. Dit leverde als resultaat de vertaling naar een definitieve probleemstelling met ontwerpvisie en programma van eisen en wensen. Op die fundering kan verder gebouwd worden in de ideefase. Twee weken voor een analyseverslag is niet veel tijd. Daarom zullen sommige aspecten van het project nog onduidelijk zijn. Dit kan in latere stadia alsnog onderzocht worden. DD2, DD3 & DD4 wil ik hiermee aantonen. Het verslag is via de onderstaande link te downloaden.

Download: "analyseverslag

Programma van eisen & wensen

De eisen en wensen worden opgenomen in dit document. Dit gebeurd om de kwaliteit van het project te kunnen waarborgen. Ook kunnen de wensen als uitgangspunt worden gebruikt voor conceptkeuzes. Het integraal zonnewiel is verwerkt in het pve&w. Het resultaat is een lijst met belangrijke informatie voor het project. Het uitschrijven van een pve&w komt in elk project voor, dus ook de toepassing ervan. DD2 wil ik met dit bericht aantonen, zie hieronder de uitwerking.

Collages

Om zaken zoals vormentaal en materiaalgebruik beter te kunnen plaatsen waren collages gemaakt. Hiervoor waren afbeeldingen verzameld die bij de termen uit de ontwerpopdracht horen. Denk hierbij aan badplaats & wellness. De collages kunnen worden gebruikt voor de communicatie naar de opdrachtgever toe. De website pinterest.com is een goede bron voor een hoop degelijk beeldmateriaal, hiervan was daarom ook gebruik gemaakt. Via een fotobewerkingsprogramma waren alle afbeeldingen samengevoegd tot één sprekend geheel. Wat de volgende keer beter zou kunnen is het niet gebruiken van bestaande productafbeeldingen in de collage. Dit kan er toe leiden dat er gefocust gaat worden op die bepaalde vormen, wat resulteert in een soortgelijk product. Er zal hier in ieder geval rekening mee gehouden worden tijdens het ideeschetsen. Met dit bericht wil ik DD2, DD4  & DD5 aantonen. Zie hieronder de uitwerking.

Procesboom

Met de procesboom wordt gekeken naar de levenscyclus van het ontwerp. Door te analyseren wat er binnen die tijd gebeurd kunnen belangrijke punten achterhaald worden. Deze dienen mogelijk als input voor het programma van eisen en wensen. Het resultaat is een beter inzicht in het ontwerp. Deze ontwerptool was in projecten uit het verleden ook vaak toegepast. Hiermee wil ik DD2 & DD3 bewijzen. Zie hieronder de uitwerking.

Het plan van aanpak

Voor de start van het project was een plan van aanpak geschreven. Hierin staan zaken vermeld zoals de uit te voeren activiteiten, projectgrenzen en organisatie. De voorlopige probleemstelling was ook onderdeel van dit document. Als resultaat levert dit een duidelijke projectfundering op om verder mee te werken. Kennis over het opzetten van een PvA kan vrijwel voor elk project toegepast worden. De beheersing van DD2 tot en met DD5 wil ik bewijzen met deze post. Het plan van aanpak is via onderstaande link te downloaden.

Download "plan van aanpak"


dinsdag 9 september 2014

Workshop modulair ontwerpen & standaardisatie

Situatie
In de workshop was het de bedoeling dat groepjes studenten bestaande producten om gingen zetten tot modulaire systemen. 

Taak
De taakverdeling binnen de groep was grotendeels gelijk. Ik heb ideeën geschetst, solidworksmodellen gemaakt, maattekeningen verzorgd en het procesverloop uitgeschreven. Deze staat onder het kopje activiteiten.

Activiteiten
Eerst heeft de groep een hoop ideeschetsen gegenereerd. Vervolgens is een opzet of concept gekozen. De productieorganisatie was uitgekiend. Er waren 3D – modellen in solidworks gemaakt met enkele maattekeningen. Voor de duidelijkheid van het ontwerp was ook een assemblage video gerenderd. 

Resultaat
De resultaten van de workshop zijn onder het STARRT gedeelte te vinden .

Reflectie
Het is nu duidelijker hoe een modulair product ontworpen kan worden en wat voor keuzes de consument kan maken. Dit beïnvloed ook de productieorganisatie. Waar de basisblokken vrij standaard zullen zijn kan met de speciale blokken ingespeeld worden op de wensen van de klanten. Ook kunnen vormen van "mass customization" toegepast worden zoals verschillende kleuren, materialen en vormen. Een modulaire opbouw zal pas nuttig zijn als er grote series van het product verkocht kunnen worden. 

Toepassing
De kennis uit deze workshop is toe te passen in het project.