dinsdag 9 september 2014

Workshop modulair ontwerpen & standaardisatie

Situatie
In de workshop was het de bedoeling dat groepjes studenten bestaande producten om gingen zetten tot modulaire systemen. 

Taak
De taakverdeling binnen de groep was grotendeels gelijk. Ik heb ideeën geschetst, solidworksmodellen gemaakt, maattekeningen verzorgd en het procesverloop uitgeschreven. Deze staat onder het kopje activiteiten.

Activiteiten
Eerst heeft de groep een hoop ideeschetsen gegenereerd. Vervolgens is een opzet of concept gekozen. De productieorganisatie was uitgekiend. Er waren 3D – modellen in solidworks gemaakt met enkele maattekeningen. Voor de duidelijkheid van het ontwerp was ook een assemblage video gerenderd. 

Resultaat
De resultaten van de workshop zijn onder het STARRT gedeelte te vinden .

Reflectie
Het is nu duidelijker hoe een modulair product ontworpen kan worden en wat voor keuzes de consument kan maken. Dit beïnvloed ook de productieorganisatie. Waar de basisblokken vrij standaard zullen zijn kan met de speciale blokken ingespeeld worden op de wensen van de klanten. Ook kunnen vormen van "mass customization" toegepast worden zoals verschillende kleuren, materialen en vormen. Een modulaire opbouw zal pas nuttig zijn als er grote series van het product verkocht kunnen worden. 

Toepassing
De kennis uit deze workshop is toe te passen in het project.





Antwoord op overige vragen
Het break- even- point bij een modulair systeem hangt af van zowel de vaste kosten als de variabele kosten. De vaste kosten komen altijd bij een modulair systeem om de hoek kijken, deze gelden voor de basis blokken. Maar naast die vaste kosten zijn er nog de variabele kosten die gelden voor speciale blokken, kleurkeuze en materiaalgebruik. Samen zorgen ze voor een totale opbrengst waarbij het dus van belang is dat de modulaire keuzes zoveel mogelijk verkocht worden. Om eerder het break- even- point te kunnen bereiken.

Voor de standaardisatie zijn er per contactdoos minstens 3 verschillende delen, de bovenkant en onderkant van de ombouw is altijd anders en het binnenwerk is ook anders. Het laatste is misschien ook wel omdat de voorbeeld producten van een goedkope lijn zijn, bij duurdere contactdozen zijn er misschien meer onderdelen gestandaardiseerd. Bij het nieuwe ontwerp, het resultaat uit de workshop, is de bovenkant, onderkant en het binnenwerk anders. 


Voordelen van standaardisatie is dat de consument een product kan samenstellen naar zijn of haar wensen. Daarbij is een groot nadeel dat de fabrikant veel werkt moet verrichten voordat deze het gewenste product van de consument kan afleveren.


Productieorganisatie


Assemblage video & renders
In de onderstaande video is het modulaire principe te zien. 






Maattekeningen







Ideeschetsen









Geen opmerkingen:

Een reactie posten