Vrijdag 17 oktober 2014 zijn de conceptpresentatie gegeven voor de opdrachtgever en docent begeleiders. Hiervoor hebben de studenten tweemaal een A1 conceptpaneel gemaakt waarop hun ontwerpen op zelf verklarende wijze gepresenteerd moeten worden. In een korte mondelinge toelichting van vijf minuten is de gedachtegang van de ontwerper overgebracht naar de opdrachtgever. De laatste heeft in de daarop volgende vijf minuten zijn feedback gegeven. Mijn persoonlijk ontvangen feedback luid als volgend:
De opdrachtgever vindt het keuzevoorstel duidelijk en gaat akkoord, integraal concept "Qbic Luxury" zal verder ontwikkeld worden in de materialisatiefase. De op het conceptpaneel getoonde lantaarns lijken alleen functioneel als sfeer verlichting. Voor straatverlichting kunnen additionele armaturen op modulaire wijze worden ontworpen. Voor de "Qbic Luxury" vuilnisbak is het de vraag of het handvat noodzakelijk is. Zonder handvat zijn de plaatsingsmogelijkheden rijker omdat geen richting meer word gegeven aan het product. De gelijkwaardigheid van de concepten is netjes uitgewerkt.
De bovenstaande informatie zal worden meegenomen naar de materialisatiefase. Dit bericht geld als bewijslast voor DD4 & DD5. Zie hieronder de conceptpanelen.
zondag 19 oktober 2014
Conceptverslag
De theoretische onderbouwing is ondergebracht in het conceptverslag. In dit document staat een toelichting van de concepten op alle vier de kwadranten van het integraal zonnewiel. Zo is onder meer de ergonomische kant van het ontwerp belicht, de productie & materiaalkeuze, maar ook duurzaamheid en wetgeving ontbreken niet. Het keuzevoorstel a.d.h.v. het programma van eisen en wensen is toegevoegd in het laatste hoofdstuk. DD2 t/m DD4 wil ik bewijzen met deze post.
Conceptschetsen
Het aantonen dat de concepten haalbaar zijn staat centraal in de conceptfase. Voor de technische constructie en, indien verbeterbaar ook de vormtaal, zijn tekeningen op A3 geschetst. Door exploded views van elk product te maken wordt duidelijk uit welke onderdelen het bestaat en hoe de assemblage mogelijk kan verlopen. Exploded views zijn daarom ook een prima hulpmiddel voor het opstellen van DFA - schema's. Werkingsprincipes zijn tevens meegenomen in de schetsen. Omdat er in plaats van 3D modelleren in programma's zoals solidworks is gekozen om te schetsen, is er meer flexibiliteit in het aanpassen van de ontwerpen. Een snelle tekening produceren gaat vlugger dan het modelleren van een object. Met deze post wil ik DD2, DD3 & DD4 aantonen. Zie hieronder het tekenwerk.
vrijdag 3 oktober 2014
Keuzevoorstel
Aan het einde van de ideefase is het zaak een keuzevoorstel te maken omdat slechts twee van de vier integrale ideeën naar de conceptfase door mogen. Hiervoor is gebruik gemaakt van de keuzematrix. Deze afwegingsmethode is gekozen met uitgang van: Timmers,
Jop. & van der Waals, Mirjam. (2012), Het ontwerpproces in de
praktijk, Amsterdam: Pearson Education Benelux. In de matrix zijn alle punten uit het programma van eisen en wensen opgenomen waarop de integrale ideeën verschillen. Allen op die manier kan een duidelijke selectie worden gemaakt. Door een weegfactor toe te kennen wordt onderscheid gemaakt tussen de belangrijke en minder interessante eisen of wensen. Door vervolgens de integrale ideeën te toetsen a.d.h.v. de keuzematrix ontstaat een score. Deze score vormt samen met een schriftelijke motivatie het uitgangspunt voor de selectie. DD2, DD3 & DD4 wil ik bewijzen. Zie hieronder de uitwerking.
Integrale ideeën
De integrale ideeën zijn voortgevloeid uit de clustering van ideeschetsen. De productfamilies zijn op één a3 vel in perspectief gepresenteerd. Er is rekening gehouden met de tekenrichtlijnen voor ontwerpers. Voor elk integraal idee wordt ook een schriftelijke onderbouwing geleverd. Het resultaat bestaat dus uit vier verdedigbare ideeën. Er zijn ook aanvullende schetsen op productniveau bijgeleverd. Deze zijn echter opgenomen in het fysieke ideeverslag en staan daarom niet in dit bericht. Wat de volgende keer beter zou kunnen is het direct uitwerken van integrale ideeën op productniveau en daar een familie van te vormen. Dit levert meer detail informatie op. Hiervoor is een leerdoel opgesteld in mijn POP & PAP. Deze post geld als bewijslast voor DD2, DD3 & DD4. Zie hieronder de uitwerking.
Clusteren
Deze keer mag niet geclusterd worden via de standaard morfologische kaart. Hierdoor zijn de student ontwerpers geforceerd andere clustertechnieken te gebruiken. In mijn proces is gekozen voor het thumbnail clusteren wat bestaat uit het samenvoegen van schetsjes. Hiervoor zijn alle ideeschetsen aan de muur gehangen voor een globaal overzicht. De selectie is gemaakt op basis van vormtaal en functionaliteit. Door vervolgens verder te teken over de geclusterde ideeën ontstaat een richtingswijze voor integrale ideeën. Het clusteren via thumbnails is losser dan via de morfologische kaart waardoor extra ruimte overblijft voor andere creatieve insteken. Toepassing van deze lering kan in ieder ander schetsproces. DD2, DD3 & DD4 wil ik bewijzen met dit bericht. Zie hieronder de uitwerking.
Ideeschetsen
De ideefase is afgetrapt met het maken van (veel) ideeschetsen. Er is zo breed mogelijk ingegaan op de deelvragen uit de definitieve probleemstelling. Het tekenwerk is met de hand in blauw potlood, fineliner en marker uitgevoerd. Creativiteitstechnieken zoals associëren en het delen van tekeningen zijn toegepast. De ideatie vormt een goede basis voor een integraal idee. Daar waar nog informatie ontbreekt zal bij geschetst worden. Kennis uit de leerlijn vorm & functie is nuttig geweest voor het proces. Met deze post wil ik DD2, DD3 & DD4 aantonen. Zie hieronder de uitwerking.
Abonneren op:
Posts (Atom)