dinsdag 30 september 2014

Workshop configuratiebeheer

Deze blogpost geld als bewijslast voor de workshop configuratie beheer. Het is aan de ontwerper om een product te creëren waarvan verschillende klantconfiguraties gemaakt kunnen worden op modulaire wijze.Het resultaat van deze opdracht, en wat er is geleerd, leest u op deze pagina. Dit stuk heeft daarom een informerende aard. De opdracht zal eerst worden behandeld met afsluitend een STARRT beschrijving van het leerproces.

woensdag 17 september 2014

Vorm & functie: vormcontrasten

In deze opdracht is het de bedoeling een vormcontrast te kiezen en er drie voorbeelden van te geven. Dit is in een duo uitgevoerd. Op het web is naar verschillende producten gezocht die een goed voorbeeld geven van een vormcontrast. Daarbij zijn argumenten gegeven waarom het product bij dat specifieke vormcontrast past. De voorbeelden zijn verwerkt in een powerpoint document. Dit is te downloaden via de onderstaande link. Ik heb geleerd vormcontrasten te herkennen en kan onderbouwen hoe een product een bepaald vormcontrast uitstraalt.

Vorm & functie: kijkopdracht

Als eerste opdracht voor de leerlijn vorm & functie was gevraagd drie afbeeldingen te kiezen en daaruit de hoofdvormen te onderscheiden. Vervolgens konden de vormen uit deze drie afbeeldingen samengevoegd worden in een vormstudie. Daarbij was het ook de bedoeling de vormen met elkaar te integreren. Ik heb geleerd hoofd -en detailvormen te herkennen en ze te integreren om zo tot andere vormconfiguraties te komen. Zie hieronder het resultaat.

vrijdag 12 september 2014

Analyseverslag

Het analyseverslag, onderdeel van de onderzoeksfase, was in de eerste twee weken geschreven. In dit document zijn onder andere de probleemschets en voorlopige probleemstelling te vinden. Doormiddel van onderzoek was antwoord gegeven op de centrale vraag met deelvragen. Dit leverde als resultaat de vertaling naar een definitieve probleemstelling met ontwerpvisie en programma van eisen en wensen. Op die fundering kan verder gebouwd worden in de ideefase. Twee weken voor een analyseverslag is niet veel tijd. Daarom zullen sommige aspecten van het project nog onduidelijk zijn. Dit kan in latere stadia alsnog onderzocht worden. DD2, DD3 & DD4 wil ik hiermee aantonen. Het verslag is via de onderstaande link te downloaden.

Download: "analyseverslag

Programma van eisen & wensen

De eisen en wensen worden opgenomen in dit document. Dit gebeurd om de kwaliteit van het project te kunnen waarborgen. Ook kunnen de wensen als uitgangspunt worden gebruikt voor conceptkeuzes. Het integraal zonnewiel is verwerkt in het pve&w. Het resultaat is een lijst met belangrijke informatie voor het project. Het uitschrijven van een pve&w komt in elk project voor, dus ook de toepassing ervan. DD2 wil ik met dit bericht aantonen, zie hieronder de uitwerking.

Collages

Om zaken zoals vormentaal en materiaalgebruik beter te kunnen plaatsen waren collages gemaakt. Hiervoor waren afbeeldingen verzameld die bij de termen uit de ontwerpopdracht horen. Denk hierbij aan badplaats & wellness. De collages kunnen worden gebruikt voor de communicatie naar de opdrachtgever toe. De website pinterest.com is een goede bron voor een hoop degelijk beeldmateriaal, hiervan was daarom ook gebruik gemaakt. Via een fotobewerkingsprogramma waren alle afbeeldingen samengevoegd tot één sprekend geheel. Wat de volgende keer beter zou kunnen is het niet gebruiken van bestaande productafbeeldingen in de collage. Dit kan er toe leiden dat er gefocust gaat worden op die bepaalde vormen, wat resulteert in een soortgelijk product. Er zal hier in ieder geval rekening mee gehouden worden tijdens het ideeschetsen. Met dit bericht wil ik DD2, DD4  & DD5 aantonen. Zie hieronder de uitwerking.

Procesboom

Met de procesboom wordt gekeken naar de levenscyclus van het ontwerp. Door te analyseren wat er binnen die tijd gebeurd kunnen belangrijke punten achterhaald worden. Deze dienen mogelijk als input voor het programma van eisen en wensen. Het resultaat is een beter inzicht in het ontwerp. Deze ontwerptool was in projecten uit het verleden ook vaak toegepast. Hiermee wil ik DD2 & DD3 bewijzen. Zie hieronder de uitwerking.

Het plan van aanpak

Voor de start van het project was een plan van aanpak geschreven. Hierin staan zaken vermeld zoals de uit te voeren activiteiten, projectgrenzen en organisatie. De voorlopige probleemstelling was ook onderdeel van dit document. Als resultaat levert dit een duidelijke projectfundering op om verder mee te werken. Kennis over het opzetten van een PvA kan vrijwel voor elk project toegepast worden. De beheersing van DD2 tot en met DD5 wil ik bewijzen met deze post. Het plan van aanpak is via onderstaande link te downloaden.

Download "plan van aanpak"


dinsdag 9 september 2014

Workshop modulair ontwerpen & standaardisatie

Situatie
In de workshop was het de bedoeling dat groepjes studenten bestaande producten om gingen zetten tot modulaire systemen. 

Taak
De taakverdeling binnen de groep was grotendeels gelijk. Ik heb ideeën geschetst, solidworksmodellen gemaakt, maattekeningen verzorgd en het procesverloop uitgeschreven. Deze staat onder het kopje activiteiten.

Activiteiten
Eerst heeft de groep een hoop ideeschetsen gegenereerd. Vervolgens is een opzet of concept gekozen. De productieorganisatie was uitgekiend. Er waren 3D – modellen in solidworks gemaakt met enkele maattekeningen. Voor de duidelijkheid van het ontwerp was ook een assemblage video gerenderd. 

Resultaat
De resultaten van de workshop zijn onder het STARRT gedeelte te vinden .

Reflectie
Het is nu duidelijker hoe een modulair product ontworpen kan worden en wat voor keuzes de consument kan maken. Dit beïnvloed ook de productieorganisatie. Waar de basisblokken vrij standaard zullen zijn kan met de speciale blokken ingespeeld worden op de wensen van de klanten. Ook kunnen vormen van "mass customization" toegepast worden zoals verschillende kleuren, materialen en vormen. Een modulaire opbouw zal pas nuttig zijn als er grote series van het product verkocht kunnen worden. 

Toepassing
De kennis uit deze workshop is toe te passen in het project.